Reakcia na list od ZO ECHOZ SSE, a.s.

Vážené kolegyne, vážení kolegovia,

v úvode sa Vám chceme poďakovať za dôveru, ktorú ste nám prejavili vstupom do našej novej odborovej organizácie. Náš vznik nebol náhodný či impulzívny, ale bol a to doslova, vynútený zmenami a nespokojnosťou, ktorú v našej spoločnosti všetci pociťujeme. Zakladajúcimi členmi novej ZO sú zamestnanci ako Vy, pracujúci dlhé roky v spoločnosti SSE-D a.s. či SSE Metrológia. Drvivá väčšina z Vás s nami zdieľa naše spoločné názory, víziu a snahu o zlepšenie sociálnych, pracovných a mzdových podmienok. NOE nežiada od zamestnávateľa nič „svetoborné“, len to, čo si členovia a kolegovia zaslúžia a čo im právom prináleží.

K osloveniu cez hromadný mail s „ Informáciou č. 2 pre člena ZO ECHOZU SSE, a. s. (stiahnúť) “, že šírime dezinformácie a nepravdivé informácie sa je ťažko vyjadrovať, keďže nevieme, aké dezinformovanie má ZO ECHOZ SSE, a.s. na mysli. V každom prípade si za všetkými svojimi názormi a vyhláseniami stojíme, nie sme politici, my špinavé politikárčenie neaplikujeme. Sme radoví zamestnanci, elektrotechnici ako Vy, snažíme sa pomenovať veci a problémy pravým menom, bez zavádzania a korektnosti voči zamestnávateľovi, na ktorú bol pravdepodobne niekto zvyknutý.

Návštevu predsedu ZO ECHOZ SSE, a.s. v Beluši sme registrovali a do dnešného dňa sme žiadne vystúpenie z našich radov nezaznamenali. Je smutné že ZO ECHOZ SSE, a.s. si myslí, že k vystúpeniu z našich radov je potrebné mať právnu podporu. Všetci naši členovia NOE sú členmi zo svojej slobodnej vôle a presvedčenia. Uvítali by sme, keby ZO ECHOZ SSE, a.s. svojich právnikov využil účelnejšie, tam, kde je to naozaj treba, napríklad pri ochrane zamestnancov, ktorí to reálne pri rôznorodých problémoch potrebujú. Domnievame sa, že v minulosti nastali situácie, ktoré si vyžadovali právnu ochranu, no zamestnanci sa pomoci nedočkali. Ak má niektorý člen NOE pocit, že urobil nesprávne rozhodnutie a chce sa opätovne stať členom ZO ECHOZ SSE, a.s., nebudeme mu v tom brániť a ústretovo pomôžeme s prestupom.

Verejne prehlasujeme, že našim cieľom nie je rozbíjanie členskej základne, alebo znechutenie zamestnancov zaujímať sa o dianie v spoločnosti a v žiadnom prípade sa nenecháme vtiahnuť do konfliktu s ZO ECHOZ SSE, a.s. U nás je prvoradý zamestnanec a jeho záujmy. A tu sa dostávame podľa vyjadrenia ZO ECHOZU SSE, a.s. k údajnému negatívnemu dôsledku pôsobenia dvoch odborových organizácií a otázke kto bude z tohto ťažiť. Odpoveď je jednoduchá a nie je dôvod nad ňou polemizovať, bude to vždy len zamestnanec. Nové odbory energetikov nevznikli len tak, mali svoje opodstatnenie. Zamestnanci a naši členovia, ktorí sa zaujímajú o dianie v spoločnosti to určite chápu a už pociťujú prvé priaznivé zmeny. Ľady sa pohli, zvyšuje sa aktivita ZO ECHOZ SSE, a.s. a jeho skutočný záujem o zamestnancov. Dokonca sme sa všetci dozvedeli o kolektívnom vyjednávaní Dodatku č. 2 KKZ s najvýraznejším (dvojciferným) návrhom rastu tarifných tried. V každom prípade podporujeme a v budúcnosti podporíme každú snahu o zlepšenie platových podmienok zamestnancov skupiny SSE.

Je nám ľúto, že výhody (nepísané právo nad rámec KKZ pravdepodobne nejaká tichá dohoda), ktorú malo vedenie ZO ECHOZ SSE, a.s. s vedením spoločnosti sa zmenila, ale v prípade fungovania dvoch odborových organizácií musia byť presne stanovené pravidlá, aby nedošlo k znevýhodneniu jednej, alebo druhej odborovej organizácie. Zmeny, ktoré zo strany vedenia pociťujeme z hľadiska fungovania ZO sú pre nás signálom, že cesta ktorou ideme je správna. Strategický akcionár (zamestnávateľ) má voči takýmto snahám výhrady a mení pravidlá iba tak, ako mu to umožňuje zákon, my sa týmto podmienkam radi prispôsobíme.

Oceňujeme zistenie vedenia ZO ECHOZ SSE, a.s., bohužiaľ až po mnohých rokoch, že osobné stretnutia so zamestnancami sú nesmierne dôležité, majú význam, predchádza sa dezinformáciám, alebo absolútnemu neinformovaniu. Netreba však všetku vinu hádzať na úsekových dôverníkov, ich osobný prístup, ochotu, alebo informačné kanály. Všetci sme len ľudia, chybujeme, sme preťažení, máme nezhody na pracoviskách, alebo nás trápia problémy aj v osobnom živote. Keď sme už začali tému informovania zamestnancov, vedel niekto z Vás o kolektívnom vyjednávaní Dodatku č. 2 KKZ? Vie niekto, aký je vlastne dvojciferný návrh rastu tarifných miezd (sú to percentá, sú to desiatky eur, alebo je to iba 10 eur). Sú tieto informácie tajné? Prečo sa nevykonal prieskum v radoch zamestnancov? Prečo sa o všetkom dozvedáme až po funuse? Prečo sme neboli ako nová ZO prizvaná k vyjednávaniu? Je tu veľa nezodpovedaných otázok, ktoré treba smerovať vedeniu ZO ECHOZ SSE, a.s.

Vznik novej odborovej organizácie netreba vnímať negatívne, zmenami prechádzajú aj mnohé odborové organizácie na Slovensku. My sme deklarovali ochotu spolupracovať s pôvodnou ZO ECHOZ SSE, a.s. a pravdepodobne sa onedlho uskutoční prvé stretnutie. Odborové organizácie musia vždy v plnej miere zastupovať záujmy zamestnancov tak, ako sa to od nich vyžaduje, nie tak, ako to bolo v minulosti zaužívané. A teda, ako uviedol ECHOZ SSE, a.s. „ V jednote je sila a základ spoločenského úspechu“.

 

Prípravný výbor ZO OZ MO AIOS Nové odbory energetikov

3 Replies to “Reakcia na list od ZO ECHOZ SSE, a.s.”

  1. M

    Dakujem novym odborom za to,ze sa ECHOZ konecne zobudil! Absolutne o nicom nas neinformuju! Lem peniaze im kazdy mesiac posielame a nic z toho…Zrazu sa vasim prichodom zobudili???Kde boli do teraz?

  2. SD

    Chceme Vás požiadať aby ste nám písali čo si myslíte, diskusia je prístupná každému bez registrácie. Nás zaujíma Váš názor. Ďakujeme

  3. qidon

    Topiaci sa slamky chytá.Asi tak by som nazval vyjadrenie ZO ECHOZ SSE, a.s.Roky tu boli na pretrase,len rekondičné pobyty a sem tam aj nejaké zvíšenie až o 1%.Na smiech,alebo na zaplakanie to nech si každý určí sám.Dúfam,že nové vyjednávanie sa nebude týkať tých smiešnych 10 eur a informovanosť sa konečne dostane na úroveň 21 storočia.

Pridaj komentár