Analýza podmienok pracovnej pohotovosti

Pracovná pohotovosť je zásahom do Vášho osobného voľna, počas ktorého by ste sa mohli venovať rodine, priateľom, športovať, oddychovať, alebo inak efektívne využívať svoj voľný čas. Zákonník práce upravuje jej najvyššiu prípustnú týždennú i ročnú hranicu, do ktorej možno zamestnancovi pracovnú pohotovosť nariadiť. Pracovnú pohotovosť môže zamestnávateľ nariadiť najviac v rozsahu 8 hodín v týždni a najviac v rozsahu 100 hodín v kalendárnom roku. Nad tento rozsah je pracovná pohotovosť prípustná len po dohode so zamestnancom.

Zákonník práce nerozlišuje pri stanovení rozsahu pracovnej pohotovosti či ide o aktívnu, alebo neaktívnu časť pracovnej pohotovosti. V našom prípade sa jedná o neaktívnu časť pracovnej pohotovosti v mieste Vášho bydliska. Tomu, kto drží pohotovosť, iste netreba pripomínať, ako je obmedzovaný (zdržiavanie sa v mieste bydliska, nie je možná realizácia Vašej popracovnej činnosti, nástup na poruchu v čo najkratšom čase, nástup na poruchy aj v nepriaznivom počasí, parkovanie služobného vozidla, atď.).

V priebehu týchto dní Vám bola doručená prezentácia a zmluva na podpísanie pohotovosti v čo najkratšom čase, a to pravdepodobne do 3 dní. Nie každý z Vás má čas sa zamyslieť a popremýšľať či je výhodné podpísať pohotovosť za uvedených podmienok. Na prvý pohľad to vyzerá celkom dobre a nie je dôvod nepodpísať také výhodné navýšenie pohotovosti. Napriek tomu nám volajú ľudia a žiadajú nás o vysvetlenie a názor či majú alebo nemajú podpísať pohotovosť. Poniektorí dokonca tušia, že sa za rýchlym podpisom do 3 dní skrýva aj niečo viac.

Pozrime sa na podklady vo forme prezentácie poslané pracovníkom SSE-D

Obr.č.1

Na obrázku č.1 sa Vás snažia presvedčiť, že čo sa týka pohotovosti ste najlepšie ohodnotení v porovnaní so ZSE a VSE, pravdepodobne to bude aj pravda. Otázka na zamyslenie znie: keď ste najlepšie ohodnotení, prečo zamestnávateľ pristúpil k ďalšiemu navýšeniu pohotovosti?

Obr.č.2

Obrázok č. 2 je o trochu zaujímavejší a hneď by ste z neho mali pochopiť, že sa skutočne  jedná o navýšenie sumy za pohotovosť, samozrejme údaje v tabuľke sedia, veď prečo nie. Problém vidíme v tom čo je nad tabuľkami.

 Zvýšenie minimálnej mzdy pre rok 2018 = 480 €.

Zvýšenie minimálnej mzdy na 480 €,  je to v podstate iba odhad a nie suma potvrdená zákonom. Ak by sa tak aj stalo, jednalo by sa o najvyššie navýšenie minimálnej mzdy – to však nie je momentálne podstatné. Dôležité je, aby sa Vám suma 480 € dostala takpovediac pod kožu – ešte vysvetlíme prečo.

(20% minimálnej hodinovej mzdy = 0,55 €)  

Citovanie zákona je vytrhnuté z kontextu a suma 0,55 € je vypočítaná zo sumy 480 €. Jednoducho povedané poukazujú na to, že už dnes dostanete toľko, koľko by ste dostali v prípade min. mzdy 480 €, ale pozor budeme citovať zákon:

  • 96 Pracovná pohotovosť

(5) Za každú hodinu neaktívnej časti pracovnej pohotovosti mimo pracoviska patrí zamestnancovi náhrada najmenej 20 % minimálnej mzdy v eurách za hodinu podľa osobitného predpisu.

Minimálny mzdový nárok je stanovený v:

  • 120 Minimálne mzdové nároky

(4) Sadzba minimálneho mzdového nároku pre príslušný stupeň je násobkom hodinovej minimálnej mzdy pri ustanovenom týždennom pracovnom čase 40 hodín, alebo minimálnej mzdy v eurách za mesiac, ak ide o zamestnanca odmeňovaného mesačnou mzdou, ustanovenej osobitným predpisom a koeficientu minimálnej mzdy, viď tab.č.1

Tabuľka č.1

 Stupeň náročnosti   Koeficient  Minimálna mzda 
 1  1,0  435 €
 2  1,2  522 €
 3  1,4  609 €
 4  1,6  696 €
 5  1,8  783 €
 6  2,0  870 €

 

V tabuľke č.1  je v stupni náročnosti s koeficientom 1,0 zadefinovaná minimálna mzda 435 € pre rok 2017  (odhad pre rok 2018 = 480 €) . Z tohto údaju vychádza náš zamestnávateľ. To znamená, že zamestnávateľ si cení Vašu odmenu za pohotovosť tak, že ju vypočítava z minimálnej mzdy a ešte podľa všetkého zaraďuje pracovníkov Stredísk údržby do stupňa náročnosti 1.

Príloha č. 1 k zákonu č. 311/2001 Z. z. CHARAKTERISTIKY STUPŇOV NÁROČNOSTI PRACOVNÝCH MIEST

Pracovné miesta sú podľa miery zložitosti, zodpovednosti a namáhavosti práce zamestnanca vymedzené týmito charakteristikami:

  • pracovné miesto zodpovedajúce prvému stupňu náročnosti práce charakterizuje výkon pomocných, prípravných alebo manipulačných prác podľa presných postupov a pokynov,
  • pracovné miesto zodpovedajúce druhému stupňu náročnosti práce charakterizuje výkon ucelených obslužných rutinných prác alebo odborných rutinných kontrolovateľných prác podľa daných postupov alebo prevádzkových režimov, alebo prác spojených s hmotnou zodpovednosťou; výkon jednoduchých remeselných prác; výkon sanitárnych pracovných činností v zdravotníctve; výkon opakovaných, kontrolovateľných prác administratívnych, hospodárskosprávnych, prevádzkovo-technických alebo ekonomických podľa pokynov alebo ustanovených postupov,
  • pracovné miesto zodpovedajúce tretiemu stupňu náročnosti práce charakterizuje výkon rôznorodých odborných alebo ucelených odborných prác alebo samostatné zabezpečovanie menej zložitých agend; samostatný výkon individuálnych tvorivých remeselných prác; riadenie alebo operatívne zabezpečovanie chodu zariadení alebo prevádzkových procesov spojené so zvýšenou duševnou námahou s prípadnou zodpovednosťou za zdravie a bezpečnosť iných osôb alebo za ťažko odstrániteľné škody,

Je na Vašom uvážení v ktorom stupni náročnosti pracovného miesta sa nájdete, ale pravdepodobne pracovník strediska údržby držiaci pohotovosť, odstraňujúci poruchové stavy, by mal byť zaradený v 3. stupni náročnosti, a to už sú trochu iné čísla pre výpočet  pohotovosti. Domnievame sa, že ani jeden pracovník vo firme venujúci sa odbornej činnosti by nemal a ani nemôže byť zaradený v prvom stupni náročnosti.

Návrh = navýšenie náhrad 5% nad úroveň (predch. roku) pre 3. ročný kontrakt

Výpočet navýšenia je samozrejme správny ± nejaká tá desatinka, zarážajúci je však ten 3. ročný kontrakt. Zamestnávateľ odhaduje, že v roku 2018 bude min. mzda na úrovni 480 €, čo predstavuje cca 10 % nárast, aký bude nárast v roku 2019 alebo 2020? Ale Vám je ponúknuté zafixovanie pohotovosti po dobu 3. rokov s navýšením iba 5%.  Niečo tu asi smrdíǃǃǃ

 

Obr.č.3

A to najlepšie na koniec, s domnienkami a chybami. Jednoznačne, pre tých čo nechápu, musia už pochopiť, že je výhodné podpísať pohotovosť, alebo žeby nie? Ak dobre čítame, tak podľa červených rámikov ste na tom najlepšie a pracovník v SSE-D drží v priemere 1553 hodín pracovnej pohotovosti. Pozor, podľa spodného riadku tabuľky ste na tom naopak najhoršie a teda si za rok prilepšíte najmenej iba o 91 € (v priemere 7,5 na mesiac).  Čo teraz? Čo sa stalo? Treba žiadať dorovnanie pohotovosti minimálne voči VSE a maximálne voči ZSE? V skutočnosti sú aj oni ľudia a robia chyby, ponáhľali sa s pohotovosťou až tak, že pozabudli na správne znamienka.

Teraz trochu vážnejšie, uvedená tabuľka nemá žiadnu výpovednú hodnotu, až sa domnievame, že je zavádzajúca. V nadpise sa dozviete, že elektrikár v SSE-D v prieme odslúži 1553 hodín pohotovosti. K uvedeným hodinám sú urobené prepočty za VSE a ZSE. Pozor vôbec neviete v akom režime pohotovosti fungujú tieto dve spoločnosti a či vôbec držia pohotovosť. A práve v tom je to mierne povedané – zavádzanie. Porovnávajú jablká s hruškami a ešte s jahodami plus do toho zahrnuli 1553 hodín pohotovosti pracovníka SSE-D. Treba si uvedomiť, že tabuľky, štatistiky, vyhodnotenia a analýzy si je možné upraviť podľa vlastných predstáv. Taký je fakt.

Napríklad: nám z uvedenej tabuľky vyplýva, že v ZSE pracovníci nedržia pohotovosť, iba v nejakom skrátenom režime a to sa ani nemusíme nikoho pýtať. Veľký problém je v tom, že určite majú vyššie platové triedy. Osobne si nevieme predstaviť elektrikára v Bratislave, ktorý pracuje za menej ako 600 €, ak takého majú, nech nám ho prídu ukázať. To v Bratislave zarobí viac aj bezdomovec, alebo žobrák. Asi tak hlboko sme sa prepadli za posledné roky, bohužiaľ sú to iba naše a Vaše domnienky. Odtrhnutých ľudí od reality je tu dosť, myslia si, že tu máme nadpriemerné platy a čo by ste vlastne ešte chceli?

Teraz k dohode o pracovnej pohotovosti

V úvode bolo spomenuté: „aby sa Vám suma 480 € dostala takpovediac pod kožu“. Všade kam sa pozriete je suma 480 €.

Rozoberme si to na drobné: ak sa zvýši minimálna mzda nad uvedenú hranicu 480 €, zvýši sa aj Vám hodinová sadzba za pohotovosť. Pozor ale iba v pracovný deň  a to do 100 hod. Takpovediac v roku zarobíte o presne celé 3 € naviac. Otázka znie, kto si dal toľko námahy, aby niečo podobné vyprodukoval? Kto si dal toľko námahy, aby odvádzal pozornosť od podstatných vecí?  Je to výsmech a poníženie zamestnancov. Ako to napísať, myslia si, že nevieme čítať, počítať, spoliehajú sa na našu a Vašu nečinnosť. Myslíme si, že už toho bolo dosť. Položme si otázku, či sme ozaj iba lacná pracovná sila s osobnými číslami pre dosiahnutie očakávaného zisku?

Zhrnutie:

  • v prvom rade nepodpisujte dohodu pod nátlakom v časovej tiesni,
  • ak Vám boli poskytnuté informácie ohľadom pohotovosti ZSE a VSE, žiadajte aj informácie ohľadom platových tried,
  • žiadajte vysvetlenie a stanovisko od ECHOZU SSE, aký majú oni názor na pohotovosť,
  • ako sme Vám ukázali, nie všetko je na prvý pohľad také ako sa zdá, v dnešnej dobe sa používajú rôzne techniky ako ……
  • musíme priznať, že došlo k navýšeniu odmeny za pohotovosť vo výške 5%, ale je to podmienené trojročným kontraktom,
  • ak sa napriek tomu rozhodnete podpísať dohodu, vžiadnom prípade nedoporučujeme ju uzavrieť s trojročným kontraktom, maximálne s ročným. (Pre vysvetlenie: ak podpíšete na tri roky – dôjde pravdepodobne k ďalšiemu trojročnému zmrazeniu platov). Taká je realita, žijeme v kapitalizme – kapitál rozhoduje, nie zamestnanci s osobnými číslami.
  • podpisom s ročným kontraktom nič neriskujete a o rok dostanete rovnakú ponuku, možno vyššiu.

Bude to znieť otrepane, ale máte, máme jedinečnú možnosť ukázať, že sa dokážeme zomknúť. Je na Vás, aby ste oslovili jednu, alebo druhú odborovú organizáciu, ktorá Vás bude zastupovať. Myslíme si, že na podpis je ešte čas.

 

 

28 Replies to “Analýza podmienok pracovnej pohotovosti”

  1. Claudette

    Hmm is anyone else experiencing problems with the pictures on this blog
    loading? I’m trying to figure out if its a problem on my end or if
    it’s the blog. Any feedback would be greatly appreciated.

    my web blog; hosting services

  2. Kia

    I think this is one of the most vital info for me.

    And i’m glad reading your article. But should remark on few general things, The
    website hosting services style is great, the articles
    is really nice : D. Good job, cheers

  3. Horacio

    Hi! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog.
    Is it tough to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast.
    I’m thinking about creating my own but I’m not sure where to begin. Do you have
    any ideas or suggestions? Thanks

    Here is my homepage; black mass

  4. Audra

    Hello friends, how is all, and what you want to say on the topic of this piece of writing, in my view its in fact awesome in favor of
    me. cheap flights 3aN8IMa

  5. Nona

    Today, I went to the beach front with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old
    daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her ear and screamed.
    There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
    She never wants to go back! LoL I know this is totally off topic but I had to
    tell someone!

    Feel free to visit my web-site :: cheap flights

  6. Leif

    I’m really enjoying the design and layout of your blog.
    It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for
    me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to
    create your theme? Superb work!

    Here is my page best web hosting 2020

  7. Barman

    ADMIN: článok bol z mazaný z dôvodu, že je mimo tému článku. Zavádzanie a propagandu cudzích ZO si riešte prosím na svojich stránkach. Píšte prosím vecne a k téme článku.

  8. lukas

    Ako prepac, ale ty mas nick ci meno Barman :), hmm a kto mi momentalne garantuje ci negarantuje viac ako NOE ? Neviem o nikom, ja im verim aj ked su v uplnych zaciatkoch ale je vidiet ze sa fakt snazia na rozdiel od inych ci echozu a to mi zatial uplne staci. Viem ze sam by som nemal ani len sancu ziskat viac, tak ako aj s echozom, ved oni sa ani nechceli zapajat do tejto problematiky to odprezentovali aj na stretnuti v BB, nebit NOE tak je pohotovost podpisana a v eph by si mydlili ruky ako snami dobre vybabrali. Takze tak, nemas argument, len sa obhanas dristami ktore su napisanev zakonoch, chyba ti jedna vec a to je ludskost, takze zo strojom sa viac nejdem ani bavit to sa mozem rozpravat s monitorom. sajonara

  9. Barman

    Takže posledný raz – zákon Ti garantuje (momentálne) minimálne 20% z 2,50 € a prikazuje Ti držať pohotovosť 100 hodín za rok. Nič viac v zákone nie je.
    Samozrejme máš právo žiadať viac a nikto Ti to neberie, ale keď budem žiadať viac – principiálne by si mal žiadať viac za pohotovosť nad zákonom prikázaných 100 hodín, lebo na to potrebuje zamestnávateľ Tvoj súhlas – tak si aspoň priprav argumenty, ktoré nestoja na vode (a nie tie !bláboly” z analýzy o stupňoch náročnosti).
    Ja som ani náhodou nespochybnil právo žiadať viac – spochybnil som iba argumenty, ktorými to NOE odôvodňuje (mimochodom z VSE poznám prípady s aj viac ako 3 tisíc hodinami pohotovosti, takže možno viem o probléme pohotovosti podstatne viac ako si schopný uznať). Takže nepodpíš pohotovosť nad zákonom stanovenú hranicu 100 hodín, pokiaľ Ti nedajú toľko, koľko si dokážeš vyjednať a budeš mať moju podporu (len som zvedavý na to akú podporu Ti vie garantovať NOE), ale odpusti si tie krčmové drísty!

  10. LUKY Post author

    hmmm v poriadku, pozrime sa na to z druhej stranky, takze povedzme ze budeme mat tych 20% z minimalnej hodinovej mzdy. Ale zakon urcuje aj cas nie len sumu, takze beriem tych 20% z minimalnky a ktomu si prosim max 100hodin za rok, presne tak ako to urcuje zakon.

    Uhum a sme doma, chlapce v SSE sa drzi pohotovost 1500 a aj 2500 hodin rocne, budiiiiiicek, tj min 2 mesiace v roku venujes svoj cas firme ktora ta ma ohodnotit minimalnou sadzbou ??? Vela pinka by si si asi nenacapoval ak by sme mali drzat pohotovost 100 hod do roka, mozno cez agregat.

    Treba sa na tuto problematiku pozerat s nadhladom nie cez paragrafy.

    Ako tato diskusia nema vyznam, evidentne nemas ani sajnu o com sa tu toci. Ak drzis pohotovost a pracujes v SSE-D tak si zozeriem svoje dnesne spotene ponozky :D, ty paragraf osemetny 😀

  11. Barman

    Najskôr si prečítaj príslušné časti právnych predpisov a potom niečo komentuj. A predovšetkým sa nauč rozlišovať medzi tým čo si praješ a tým čo Ti umožňuje zákon. Tu nejde o to či si elektrikár alebo niekto iný, ale o to čo podľa zákona je možné a čo už nie. Takže kľudne požaduj aj 10 € za hodinu pohotovosti, ale neodôvodňuj to hlúpymi argumentami. Takže z nás dvoch si pil skôr Ty 🙂

  12. Krcmar :D

    No neviem ako v bare kedze si Barman, ale zakon urcuje minimalnu sumu z toho dovodu aby ludia v tomto state nemuseli robit zdarma, pretoze to by bolo tusim ze otroctvo. Preto je to minimum. Nemyslim si ze, elektrikar by mal vychadzat z minima. Takze ja ako elektrikar s clankom suhlasim, ten kto ma minimum necha sa mu pocita z minima ale ten kto ma neporovnatelne narocnejsiu pracu ako ten co zaraba minymalku, a este ktomu biedne ohodnotenu, no ako nech sa na mna nikto nehneva, ale zasluzi si urcite viac ako zakonom stanovene minimum. Ty barman jeden, asi si vela vypil tak tu trieskas dve na tri…. LUKAS

  13. Barman

    Ste úbohí diletanti, ktorí zavádzajú ostatných kolegov. Akú to máte odbornú právnu pomoc, keď Vás nenaučili ani čítať legislatívne predpisy – osobitným predpisom, ktorý stanovuje hodinovú sadzbu minimálnej mzdy je Nariadenie vlády SR, ktorým sa ustanovuje suma minimálnej mzdy. Toto nariadenie hovorí stručne a jasne, že suma minimálnej mzdy sa stanovuje v € za mesiac alebo v € za každú odpracovanú hodinu, z čoho vyplýva, že hodinová sadzba minimálnej mzdy, z ktorej sa určuje výška náhrady za pracovnú pohotovosť je 20% minimálnej mzdy v € za hodinu podľa tohoto nariadenia vlády a nie podľa Vami primyslených stupňov náročnosti.
    A ešte väčšia hlúposť od Vás je, ak ste na tento fakt boli už upozornení a napriek tomu ste vyššie zavádzajúcu časť Vašej tzv. analýzy nestiahli.
    Tento príspevok nepodpíšem len z toho dôvodu, že nie je dôležitý autor názoru, ale názor samotný!!!

  14. C.D.

    Niekedy hrdá distribučná spoločnosť kolabuje , informácie z jednotlivých pracovísk sú zarážajúce ( pracovné podmienky,BOZP,…) , platové podmienky za vysoko rizikovú prácu nieže stagnujú ale sa zhoršujú , zrušiť obchodné kancelárie – prepustiť kolegyne tiež bol geniálny nápad = stratili sme odberatelov …. a teraz treba doraziť aj poruchovú službu ! – problémy s riešením a hodnotením pracovnej pohotovosti sú už roky staré ale bolo treba čakať na akutny stav ignorovanie-zametenie problémov sa vypomstilo , Pánboh ochraňuj SSE pred prípadnou zimnou kalamitou !

  15. Realita

    Takže je to takto: nárast finančného ohodnotenia pohotovosti mesačne 7,58€ a ževraj to za jeden rok teda 12 mesiacov niečo kolo 91€ bla bla bla.12×7,58=90,96 či ako to je ….a keď bude rásť min mzda tak aj toto ohodnotenie narastie..no tak ďakujeme teda ak štát dohodi nejaké drobné percento ,k tej sume (min mzda) čo má motivovať ľudí aby išli pracovat,tak aj nám z toho kvapne.No ak neprší aspoň kvapka!chcú nám dať na zem popadané piškótové omrvinky!
    Pre boha min mzda!to je čo!
    .Takze poďme slúžiť..
    A nás elektrikárov v sse má čo motivovať??možno to keď po letnej búrke prídeme do terénu tie potrhane vodiče,popadané stĺpiky…?alebo teraz tých 7,58 mesačne.alebo to že keď máme výjazd na VN štvrtok večer od 20:00do 24:00 po daždi zmoknuty prídem domov a mám zarobené 20€ v čistom??a na druhý deň do roboty samozrejme bla bla.
    Lučenec je s NOE!

  16. Anonym

    Áno poďme, od budúceho roka za kilo ryže a od 2020 zdarma, to by bolo asi pre niekoho najlepšie. Prípadne budú platiť za možnosť slúžiť zamestnanci.

  17. Elektrikar

    Dnes na porade v Lucenci odzneli take veci ze som az pochyboval o pricetnosti niektorych veducich pracovnikov. LC podporuje NOE !

  18. Anonym

    Súhlas, odmenu za pohotovosť, vypočítať minimálne z pracovného miesta zodpovedajúceho tretiemu stupňu náročnosti, na max. 1. Rok. (Je to náš volný čas, ktorý zadarmo niekomu venujeme !) NEPODPISOVAŤ.

  19. Anonym

    S ECHOZ bude stretnutie zajtra, uvidíme ako sa k tomu postavia, máme pripravené rôzne varianty. Všetko sa dozviete v čas. Základ je ukázať zamestnávateľovi “EPH” že sme jednotný, a bez zamestnancov ktorých si tak “vážia” sa fungovať nedá, NEPODPISOVAŤ.
    Doplnenie: na podpis pohotovosti má zamestnávateľ čas do 31.12.2017, po tomto dátume to už bude zaujímavé.

  20. jj

    Pekne píšete a aký máte plán do vyjednávania vy?
    Prebieha vôbec nejaké vyjednávanie?
    ECHOZ komunikuje s vami, alebo je medzi vami tichá vojna, alebo čo sa deje vlastne?
    Ďakujem.

  21. SD

    Chceme Vás požiadať aby ste nám písali čo si myslíte, diskusia je prístupná každému bez registrácie. Nás zaujíma Váš názor. Ďakujeme

Pridaj komentár