Voľby zástupcov zamestnancov do dozornej rady

Dozorná rada je jedným z orgánov každej akciovej spoločnosti, dve tretiny členov dozornej rady volí a odvoláva valné zhromaždenie a jednu tretinu zamestnanci spoločnosti. Dozorná rada môže odvolávať a voliť členov predstavenstva, a tak sa priamo podieľať na činnosti akciovej spoločnosti.

   Členovia dozornej rady zároveň kontrolujú činnosť vedenia spoločnosti, každý zamestnávateľ sa snaží mať nad spoločnosťou, ktorú vlastní/riadi úplnú kontrolu, aj nad dozornou radou.

Viete si predstaviť, že  člen dozornej rady, ktorý má lukratívnu pracovnú pozíciu bude kontrolovať zamestnávateľa, prípadne bude voči nemu konať? Všetci vieme, že sa tak ani v najmenšom nestane. Kandidát, ktorý kandiduje z pozície zamestnanca a je vo funkcii vedúceho pracovníka, resp. má lukratívne pracovné miesto, bude pravdepodobne nominantom zamestnávateľa a dá sa teda predpokladať, že záujmy zamestnancov zastupovať nebude.

Často musí mať vedenie spoločnosti pri dôležitých rozhodnutiach súhlas dozornej rady. Členovia dozornej rady pri kontrolnej činnosti majú zároveň prístup ku všetkým informáciám o činnosti spoločnosti. Prístup k informáciám členov nezávislej odborovej organizácie je obrovský benefit, ktorý ZO ECHOZ SSE nevyužil, otázkou je, prečo to tak nie je? Koho záujmy v skutočnosti chráni?

Nominácii zástupcov zamestnávateľa sme sa snažili zabrániť, žiaľ pre ZO ECHOZ SSE sa nám to nepodarilo, ZO ECHOZ SSE okamžite súhlasila s návrhom volebného poriadku vypracovaným zamestnávateľom, NOE ho pozmenilo, doplnilo, v našom návrhu sme vylúčili možnosť, aby mohli kandidovať nominanti zamestnávateľa, jedná sa o zamestnancov, ktorí idú do kandidatúry na “vlastnú päsť”. Opäť sa potvrdilo, že potreby zamestnávateľa sú pre ZO ECHOZ SSE prednejšie ako zamestnanci, ich vlastní členovia.

ZO ECHOZ SSE sa cez svojho zástupcu pri prvom stretnutí volebnej komisie snažil presadiť, aby kandidáti na volebnej listine boli uvedení bez toho, aby zamestnanci vedeli koho sú nominantmi, toto by samozrejme nahrávalo do kariet len niektorým kandidátom, čo s tým ZO ECHOZ SSE sledoval sa môžeme len domnievať. Indície však netreba ignorovať, bolo by na mieste, aby členovia ZO ECHOZ SSE kontaktovali svojich úsekových dôverníkov a dožadovali sa vysvetlenia. Pravdepodobne má zamestnávateľ na ZO ECHOZ SSE až príliš veľké páky na to, aby sa mohla označiť za nezávislú.

Preto je potrebné a nanajvýš žiadúce, aby boli zvolení praví zástupcovia zamestnancov, ktorí už v minulosti mnohokrát dokázali, že stoja na správnej strane, na strane radového zamestnanca. Po dlhých úvahách sme nominovali dvoch kandidátov, ktorí sú zároveň aj zakladajúcimi členmi NOE a dúfame, že aj s Vašou podporou sa nám ich podarí presadiť v „tvrdej konkurencii“.

Našimi nominantmi sú:

Kandidát č. 7 – Ing. Rastislav Torňoš

Kandidát č. 8 – Bc. Kristian Uhrin

Doposiaľ sa zamestnávateľovi darilo v spolupráci s ZO ECHOZ SSE pretláčať do dozornej rady len svojich zástupcov, je čas to zmeniť a posunúť sa vpred.

 

20 Replies to “Voľby zástupcov zamestnancov do dozornej rady”

  1. Justin

    My brother recommended I may like this web site. He used to be entirely right.
    This publish actually made my day. You can not believe simply how so much time I
    had spent for this info! Thank you!

    My blog post plumbing background

  2. Andreas

    Hello! This is kind of off topic but I need some help from an established blog.
    Is it tough to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast.

    I’m thinking about setting up my own but I’m not sure where
    to begin. Do you have any tips or suggestions? Appreciate it

    my blog: cheap flights

  3. Vern

    you’re actually a just right webmaster. The site loading velocity is incredible.
    It sort of feels that you’re doing any distinctive trick.
    Moreover, The contents are masterwork. you have done a wonderful
    activity on this matter!

    Here is my webpage … content hosting

  4. Lashonda

    You’ve made some good points there. I looked on the web for
    additional information about the issue and found most individuals will go along
    with your views on this web site.

    Also visit my homepage cheap flights

  5. Jake

    Hey there would you g mind letting me know which web host
    you’re utilizing? I’ve loaded your blog in 3
    different browsers and I must say this blog loads a lot faster then most.

    Can you suggest a good web hosting provider at a reasonable price?
    Many thanks, I appreciate it!

  6. Acquistare Efedrina

    Hello just wanted to give you a quick heads up. The text in your content seem to be running off the screen in Ie. I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with web browser compatibility but I thought I’d post to let you know. The design and style look great though! Hope you get the issue fixed soon. Cheers

    https://fortia.org/it/Ephedrine-Perdita-di-peso-pillole

  7. BotLike

    Autolike International, Photo Liker, autoliker, autolike, ZFN Liker, Auto Like, Photo Auto Liker, Autoliker, auto like, Auto Liker, Autoliker, Working Auto Liker, Status Auto Liker, Increase Likes, Autolike, auto liker, Status Liker

Pridaj komentár